Tratamentele fitosanitare din perioada repausului vegetativ sunt aplicate, atât contra dăunătorilor, cât şi pentru combaterea bolilor.
Sunt foarte importante, deoarece reduc considerabil rezerva formelor hibernante ale paduchelui din San-Jose, păduchele lânos, omizi defoliatoare, insecte minatoare, acarieni (ouă de iarnă), afide (ouă de iarnă), psylide etc., precum şi rezerva de boli, ceea ce duce la diminuarea considerabilă a numărului de tratamente în perioada de vegetaţie şi asigură un start corect în perioada de vegeţatie a pomilor.
Pentru toate speciile pomicole aflate în perioada de repaus vegetativ se recomandă măsuri de igienă culturală şi tratamente fitosanitare pentru combaterea principalilor dăunători cum ar fi:
– Păduchele din San-Jose (Quadraspidiotus perniciosus) şi alţi păduchi ţestoși
– Afide
– Acarieni (Panonychus ulmi, Tetranichus, Briobria rubriculus)
– Cotari.
Perioada optimă de tratament:
– este indicat ca acesta să se execute cu puţin timp înainte de reluarea vegetaţiei, perioadă în care formele de iernare ale insectelor devin active şi sunt mai vulnerabile.
Se recomandă unul din produsele:
– FUNGURAN–OH 50 WP = 0,3% (focul bacterian la măr, păr, gutui şi rapănul la măr şi păr)
– ZEAMA BORDELEZA (BOUILLIE BORDELAISE) = 0,5%. (pătarea, ciuruirea frunzelor şi monilioza la cireş, vişin, prun şi băşicarea, ciuruirea şi monilioza la piersic)
– CHAMP 77 WG=0,2 – 0,3%
pentru combaterea rezervei de boli
și
– MOSPILAN 20 SG = 0,03% + OLEOMIN 80 EW = 1,5-2,0% (adjuvant)
pentru combaterea rezervei de dăunători (Păduchele din San-Jose (larve hibernante), păianjenul roşu, afide).
Important!!!
Tratamentele se vor executa în zile însorite, când temperatura aerului depăseşte 5°C, cu tendinţă de creştere, fără vânt.
Coaja pomilor trebuie să fie uscată.
Tratamentele se execută prin îmbăierea pomilor (1500 l soluţie/ha)