Murul (Rubus fruticosus) este un arbust fructifer ce crește spontan în aproape toate zonele geografice ale țării.
Murul se prezintă sub formă de tufă, cu ramuri erecte sau târâtoare.
Unul din factorii limitativi la cultura de mur, atât în timpul vegetației, cât și în perioada de repaus, este temperatura aerului.
Soiurile fără ghimpi rezistă la temperaturi de până la -15℃, iar cele cu ghimpi rezistă la temperaturi de până la -20℃.
În timpul vegetației, murul nu suportă arșița, temperaturile de peste 34℃ determinând deprecierea calitativă a fructelor.
Murul are cerințe ridicate față de lumină, iar pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare, are nevoie de minim 13 ore de lumină pe zi.
Datorită sistemului radicular bine dezvoltat, murul rezistă bine în perioadele secetoase, cele mai mari producții obținându-se în zonele unde cad minim 700 mm precipitații/an. Excesul de umiditate din sol produce asfixierea rădăcinilor.
De asemenea, murul este sensibil la curenții de aer, aceștia determinând sensibilitatea arbuștilor la îngheț și deprecierea fructelor în timpul maturării. Din acest motiv, în jurul plantației se instalează perdele de protecție. Cele mai potrivite soluri pentru cultivarea murului sunt cele profunde, bine aerisite, fertile, cu o textură argiloasă.
PLANTARE
Perioada optimă pentru plantarea murului este la sfârșit de toamnă, în lunile octombrie și noiembrie, mai exact atunci când plantele au ieșit din vegetație. Plantarea se poate realiza și la început de primăvară, în lunile martie și aprilie, de preferat înainte de intrarea în vegetație.
După pregătirea materialului de plantat, urmează pregătirea gropilor. Acestea se realizează cu 2-3 zile înainte și trebuie să aibă următoarele dimensiuni: 40 x 40 x 40 cm. Adâncimea recomandată pentru plantare este de 30 cm.
Rădăcinile se așează răsfirate pe stratul de la baza gropii și se acoperă cu pământ. După plantare, pământul din jurul butașilor se tasează. În jurul arbuștilor proaspăt plantați se realizează un mușuroi de pământ, înalt de 10-12 cm.
După mușuroire, arbustul se scurtează la înălțimea de 20-25 cm.
ÎNTREȚINERE
Murul dezvoltă foarte multe creșteri vegetative ce aglomerează planta, favorizând apariția bolilor și dăunătorilor. Din această cauză, creșterile vegetative ale arbustului trebuie dirijate prin tăieri.
În al doilea an se aleg 3-4 tulpini viguroase, care vor forma ”coroana” arbustului. Tulpinile alese se scurtează la maxim 130 cm, iar restul creșterilor se elimină de la nivelul solului.
În al treilea an, se aleg 6-8 tulpini bine dezvoltate, ce se scurtează la 160 cm lungime. Restul tulpinilor se elimină, inclusiv cele care au format fructe în anul precedent. Prin aceste tăieri se formează tufa arbustului.
Tăierile din anii următori trebuie să asigure aerisirea tufei și normarea tulpinilor ce vor forma fructe. Acest lucru se va realiza prin eliminarea ramurilor ce au rodit și înlocuirea lor cu 6-8 ramuri sănătoase și viguroase, care se scurtează la 150-160 cm. Restul creșterilor vegetative se elimină de la nivelul solului.
Murul nu suportă plantele concurente, din acest motiv, este recomandat ca intervalul dintre rânduri să nu se cultive cu alte plante.
Pentru a menține solul curat, se aplică 2-3 prașile, solul lucrându-se toamna la o adâncime de 10 cm, în timpul vegetației operațiunea realizându-se superficial, la 5-6 cm adâncime.