Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust întâlnit frecvent în zonele de deal și de munte, unde crește spontan.
Zmeurul se adaptează cu ușurință condițiilor din grădină și poate fi la fel de bine cultivat în pepiniere, unde primește întreaga îngrijire de care are nevoie.
Arbustul se prezintă sub formă de tufă, cu lăstari târâtori și tulpini drepte, arcuite la vârf, cu ghimpi drepți, de forma unor ace, adeseori plasați numai pe partea inferioară.
Este pretențios față de lumină; în condiții bune de iluminare produce fructe de calitate, formând muguri de rod pe toată tulpina.
Din punct de vedere termic, zmeurul are cerințe medii. Dacă lemnul este bine maturat, arbustul rezistă la temperaturi de până la –20℃.
Cele mai bune rezultate se obțin în zonele unde cad anual minim 700 mm precipitații. Pe lângă umiditatea din sol, zmeurul necesită și umiditate atmosferică ridicată, iar dacă aceste condiții nu se îndeplinesc, arbustul dă producții mici și fructe nearomate.
Zmeurul se dezvoltă cel mai bine pe solurile lutoase, bine drenate, bogate în materie organică, în general cu un humus de peste 2,5% și cu o bună capacitate de reținere a apei.
Specia se poate cultiva și pe solurile mai nisipoase, dar în condiții de irigare.
Nu se vor înființa plantații de zmeur pe soluri reci și argiloase, unde exisă tendința de băltire a apei, deoarece cultura va fi compromisă încă din primii ani. Pe aceste soluri se poate planta zmeurul doar cu condiția asigurării unui drenaj corespunzător și, eventual, plantarea pe straturi înălțate.
Zmeurul este pretențios față de planta premergătoare, cele mai bune rezultate obținându-se după cereale păioase, porumb, tomate, varză, coacăze, agrișe, etc.
Nu se plantează după cartofi, tomate, vinete, din cauza bolilor comune!
Plantarea se poate face toamna (20 septembrie – 15 octombrie) sau primăvara devreme, imediat după dezgheț.
Datorită condițiilor climatice din Romania, plantarea de toamnă este cea mai potrivită.
Principala metodă de înființare a plantației este prin butași înrădăcinați. Înainte de plantare, materialul săditor trebuie fasonat prin înlăturarea rădăcinilor rănite și reducerea sistemului radicular la lungimea de 15 cm. Având în vedere că rădăcinile zmeurului se deshidratează ușor, acestea se mențin într-un vas cu apă timp de câteva ore, înainte de plantare.
După pregătirea materialului de plantat, urmează pregătirea gropilor. Acestea se realizează cu 2-3 zile înainte și trebuie să aibă următoarele dimensiunile de 40x40x40 cm. Pentru o plantare de precizie, în prealabil se realizează pichetarea terenului, operațiune prin care se trasează viitoarele rânduri și se marchează poziția fiecărui arbust pe teren.
Rădăcinile se așează răsfirate pe stratul de la baza gropii și se acoperă cu pământ. După plantare, pământul din jurul butașilor se tasează și se realizează un mușuroi de pământ, înalt de 10-12 cm. După mușuroire, plantele se scurtează, astfel încât deasupra stratului de pământ (mușuroiului) să rămână 2-3 muguri.
Zmeurul formează anual mai multe tulpini, ce pot să aglomereze tufa și să consume resursele plantei, din acest motiv fiind necesare lucrările de tăiere.
În primul an de vegetație, din cei 2-3 muguri rămași de la plantare se vor dezvolta lăstari care poartă flori. Concomitent cu acești lăstari, din mugurii adventivi de pe rădăcină, se vor forma drajoni.
În al doilea an de la plantare, primăvara, se elimină tulpina/tulpinile ce au fructificat în anul anterior și se păstrează aproximativ 5 tulpini, dintre cele mai viguroase. Se procedează la fel în fiecare primăvară, eliminându-se tulpinile care au fructificat în anul anterior. Acestea se pot observa ușor, fiind uscate. Din cele crescute în anul anterior și care vor fructifica în anul în curs, se păstrează 6-7 tulpini, poziționate la aproximativ 20 cm între ele. Se elimină cele concurente, cele care se ating sau cele foarte subțiri. Tulpinile rămase se scurtează la 160-180 cm.
Zmeurul nu are rădăcinile foarte adânci și nu absoarbe suficientă apă din sol, astfel că în special în perioada verii, are nevoie de cantități suplimentare de apă.
Maturarea fructelor se realizează eșalonat, pe o perioada de 20-30 zile.
Zmeura se recoltează prin mai multe treceri, la 3-4 zile distanta, dimineața sau seara.