Tăierea viței de vie
Tipuri, reguli și perioade optime de tăiere
Tăierea viței de vie influențează în mare măsură calitatea și cantitatea strugurilor.
Orice viticultor ar trebui să cunoască importanța tăierii la cultura viței de vie. Este una dintre lucrările care dictează dezvoltarea lăstarilor, cât și cantitatea și calitatea producției de struguri.
Fără intervenții din partea agricultorilor, vița de vie, fiind o liană, va crește preponderent în lungime, va forma mai multe frunze și mai puține fructe. Mai mult decât atât, puținii struguri care vor crește, vor avea dimensiuni reduse și o concentrație scăzută de zahăr, deoarece resursele plantei vor fi consumate de frunze și tulpini.
Tăierile bine executate vor da viței de vie o formă mai ușor de îngrijit (joasă, semi-înaltă, înaltă). Acestea se pretează lucrărilor mecanizate, vor permite o dezvoltare mai puternică a butucului și vor duce la o producție superioară din toate punctele de vedere. Totodată, tăierile permit întărirea butucului, făcându-l mai rezistent în fața bolilor, a dăunătorilor și a condițiilor meteo nefavorabile.
Un proces necesar, tăierea viței de vie poate ridica o mulțime de întrebări. Explicăm, mai jos, câteva dintre noțiunile de bază pe care ar trebui să le cunoașteți cu privire la tăierea viței de vie.
Cepul
Este formațiunea lemnoasă scurtă, ce rezultă din scurtarea coardei la 2-3 ochi. Poate fi cep de rod, înlocuire, siguranță sau de rezervă
Cordița
Este formațiunea lemnoasă de mărime mijlocie ce rezultă din scurtarea coardei la 4-7 ochi.
Coarda de rod
Este formațiunea lemnoasă de bază și poate fi scurtă (cu 8-10 ochi), mijlocie (cu 10-15 ochi), lungă (cu 15 – 18 ochi):
• coarda scurtă (submijlocie) se lasă la 8-10 ochi și se practică la soiuri ca: Chardonnay, Traminer roz, Pinot Noir, Pinot gris, Muscat Perla de Csaba, Cardinal;
• coarda mijlocie se lasă la 10-15 ochi și se practică la soiuri ca: Muscat de Hamburg, Riesling italian, Chasselas dore, Cardinal, Muscat D’Adda, etc.;
• coarda lungă se lasă la 15-18 ochi și se practică la soiuri ca: Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Feteasca alba, Sultanina, Afuz Ali, Italia, Coarna Neagra, etc.
Veriga de rod
Este cuplul format din cepul de înlocuire sau de rod și cordița sau coarda de rod.
Călărașul
Este formațiunea lemnoasă pe care o întâlnim de regulă la vițele conduse în forme joase și se recurge la această formațiune doar când butucul nu are brațe suficiente.
Biciul
Este formațiunea lemnoasă multianuală lungă care se termină în capăt cu o coardă de rod, se întâlnește la vițele în forme joase.
TIPURI DE TĂIERI
Tipurile de tăieri ale viței de vie se clasifică în funcție de scopul urmărit și de vârsta butucilor. Luând în considerare aceste aspecte, tipurile de tăieri care se execută de obicei sunt: cele de formare, de fructificare, de regenerare și unele tipuri de tăieri speciale.
Tăieri de formare
Se fac în primii 3, până la 5 ani de la plantare pentru a conferi o anumită formă butucilor.
Tăieri de fructificare (rodire)
Se execută pentru a influenta procesele de creștere și de fructificare, avându-se drept obiectiv o recoltă de o calitate superioară.
Este tipul de tăiere pe care viticultorii îl execută cel mai des de-a lungul vieții plantației.
Tăieri de regenerare
Sunt tăierile realizate în cazul plantațiilor viticole bătrâne, devenite neeficiente.
Se fac în perioada de declin pentru a reface butucii și pentru a le reda productivitatea.
Tăieri speciale
Se fac în cazul în care butucii au fost afectați de condiții climatice dificile (grindină, ger, secetă).
Tăierea de rodire, cea mai importantă în viața unei plantații viticole
Tăierea de rodire, sau de fructificare, este cea mai importantă și se execută anual.
Este o tăiere care se execută în uscat (în perioada de repaus vegetativ).
Scopul acestei lucrări este repartizarea corectă în spațiu a elementelor viței, regenerarea și creșterea productivității.
Există trei sisteme de tăiere de fructificare (rodire), și anume:
• Sistem de tăiere scurt – Lăstarii pentru recoltă se taie la 2-3 ochi în fiecare an. În felul acesta, punțile de rod se lungesc anual cu un internod.
De regulă, acest sistem este utilizat pe plantații unde butucii au creștere slabă.
• Sistem de tăiere lung, cu arcuirea ulterioară a coardelor – Se lasă corzi de rod de 6-12 ochi, care apoi se arcuiesc la legat.
• Sistemul de tăiere mixt cu formarea verigii de rod – Include elemente și din sistemul scurt și din sistemul lung.
În funcție de forma de conducere, de sistem și de soi, se poate opta pentru:
• Tăieri Teremia – la plantațiile cu o conducere joasă și tăiere scurtă
• Tăieri Guyot pe tulpină – cu verigi roditoare amplasate la peste 1 m de sol
• Tăieri Guyot pe semitulpină – în cazul conducerii semiînalte și a tăierii mixte
• Tăieri Guyot multiplă – conducere clasică, tăiere mixtă
• Tăieri Guyot cu brațe înlocuite periodic – conducere înaltă sau semiînaltă, cu formarea a două brațe cu verigi roditoare în vârf
• Tăieri în cordon uni sau bilateral (Cazenave) – conducere semiînaltă, tăiere mixtă, unde verigile de rod sunt amplasate pe cordoane
• Tăieri în cordon Lens Moser – unul sau două cordoane, cu tulpina la peste un metru înălțime
• Tăieri în cordon speronat – se folosește la anumite soiuri, precum Feteasca Regală au Merlot
• Pergola rationala
• Cortina dublă geneveză
• Cordon Silvoz
ÎN CE PERIOADĂ SE EXECUTĂ TĂIERILE DE RODIRE
Tăierea de rodire se execută în perioada de repaus fiziologic al plantei, așadar de la căderea frunzelor toamna, până la dezmuguritul din primăvară.
Dacă tăierea se face iarna, este recomandat să se lase o încărcătură pe rod mai mare, urmând să fie corectată în primăvară în funcție de pierderile de muguri provocate de temperaturile din timpul iernii.
Este important de știut că în zonele cu risc de îngheț și la soiurile cu risc de îngheț, tăierea se face primăvara, întrucât trebuie apreciată cantitatea de muguri de rod viabili, rămași la ieșirea din iarnă.
CE PRESUPUNE TĂIEREA VIȚEI DE VIE
E ușor de intuit că tăierea presupune retezarea, cu foarfeca, a unor lăstari, însă asta nu înseamnă că ea poate fi făcută oricum.
Câteva aspecte de care trebuie să ținem cont la tăierea viței de vie sunt:
• La tăiere, elementele de rod să provină din coarde de un an formate pe lemn de doi ani
• Înlocuirea anuală a coardelor care au rodit cu altele noi
• Tăietura trebuie să fie netedă, astfel încât foarfeca trebuie să fie poziționată cu lama spre butuc. Lemnul nu trebuie zdrobit, ci retezat.
• Tăietura se face perpendicular
• Dacă elementele tăiate au o grosime de peste 1 cm, ar putea fi necesare tratamente cu fungicide.
REGULI PENTRU TĂIEREA VIȚEI DE VIE
Pentru o bună execuție a acestei lucrări, trebuie să ținem seamă de câteva reguli extrem de importante:
• Când se efectuează tăierea, se lasă coarde de rod cu o grosime cuprinsă între 6 și 12 mm
• Scurtarea coardelor se face chiar deasupra ochiului
• Tăierile se fac numai pe o singură parte a lemnului multianual
• Suprimarea coardelor se face la 2-3 mm deasupra punctelor de inserție
• Cepul de înlocuire trebuie să fie în poziție inferioară față de coarda de rod, cât mai aproape de lemnul multianual
• Suprafața tăiată trebuie să fie cât mai mică
• În cazul în care lemnul este bătrân, se folosește ferăstrăul și apoi cosorul.
• Suprafața tăiată să fie cât mai mică și fiecare butuc necesită o tăietură specifică
Tăierea viței de vie este printre lucrările cele mai complexe, dar și cele mai importante din viticultură.
De succesul ei depind volumul, dar și calitatea strugurilor și vinului produs, astfel încât nu trebuie neglijată.