CULTURA PLANTELOR DE CÂMP
În această perioadă se finalizează lucrările de recoltare, transport și depozitare pentru produsele agricole.
Cea mai importantă activitate a lunii noiembrie este pregătirea terenului pentru campania de primăvară, eliberându-se suprafețele agricole de resturile vegetale.
Este indicat ca toate terenurile agricole să fie arate înainte de intrarea în iarnă,
arătura fiind efectuată, în funcție de sol, la 18–20 cm adâncime, cu precizarea că pe solurile cu o vegetație prea înaltă se procedează mai întâi la o mărunțire a acesteia.
Se finalizează pregătirea patului germinativ și a semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
LEGUMICULTURA
Se efectuează lucrări de recoltare la legumele rădăcinoase, vărzoase și se pregătesc spațiile pentru depozitarea acestora pentru perioada noiembrie-aprilie.
Se realizează arăturile de toamnă imediat ce culturile de legume din câmp sunt recoltate.
Se finalizează recoltatul la fasole și mazăre.
La culturile care se înființează toamna: ceapă verde, usturoi verde, ceapă și usturoi de toamnă, se procedează la desființarea culturii anterioare și nivelarea de exploatare, urmate de o arătură adâncă, la o adâncime de 28-30 cm, mărunțirea terenului, deschiderea rigolelor, modelarea și plantarea propriu-zisă.
La culturile care se înființează primăvara, terenul se lasă în brazdă “crudă” peste iarnă.
Acum are loc întreținerea culturilor de tomate, ardei și castraveți, ciclul al-II-lea din solar.
Se continuă semănăturile pentru salată, ridichi de lună (soiuri de toamnă-iarnă) în câmp.
Tot în această perioadă, se continuă aprovizionarea cu materiale (turbă, mraniță, nisip, etc.), în vederea pregătirii amestecurilor de pământ pentru producerea răsadurilor.
GRĂDINA DE FLORI
În această perioadă se pot planta trandafiri сu rădăcină nudă. Dacă vrеmеа реrmіtе, această lucrare poate fi efectuată chiar рână în lunа mаrtіе, dаr numai сând tеmреrаturіlе ѕunt роzіtіvе.
Se protejează trandafirii și diferiții arbuști sensibili la ger. Se pot planta arbuști când vremea permite.
Se efectuează tăierea de ușurare la trandafiri, controlul depozitării semințelor, bulbilor și rizomilor.
Se pregătesc pentru forțat trandafirii.
Se acoperă plantele bianuale și pere.
În рrіmа jumătate a lunіі se pot рlаnta bulbі dе tоаmnă, în special bulbі dе lаlеlе.
Bulbіі dе zambile se pot рlаntа într-un vas dе pământ, pentru o înflorire abundentă în primăvara се urmеаză.
Este momentul optim pentru a planta аrbоrеlе de mаgnоlіа, se poate соntіnuа recoltarea bulbilor dе dаlіi, begonii șі glаdіоle care vor fi depozitați într-un loc uscat, aerat și ferit de îngheț pe реrіоаdа іеrnіі.
VITICULTURA
Se pregătesc spațiile și vasele necesare pentru depozitarea vinului, în sol se încorporează îngrășămintele cu fosfor și potasiu.
Se încheie lucrările de protejare a butucilor contra gerurilor (mușuroirea constă în formarea cu sapa a unui mușuroi împrejurul vițelor, care să protejeze baza coardelor sau a cordițelor, de gerurile din timpul iernii, fiind necesară în plantațiile tinere, deoarece, din cauza creșterilor prelungite, vițele au lemnul insuficient maturat, existând pericolul înghețării acestora în timpul iernii.)
Se vor completa golurile existente în plantații, dacă este cazul și se continuă desfundatul terenurilor destinate plantării.
POMICULTURA
În această perioadă se recoltează nucile, migdalele și gutuile, tot acum fiind adunate și perele care sunt păstrate peste iarnă.
După recoltare, se adună fructele stricate rămase pe pomi sau sub pomi, deoarece reprezintă o sursă de infecție pentru recolta anului următor.
Aplicați o îmbăiere cu Oleomin a trunchiului și ramurilor pomilor fructiferi, pentru a distruge dăunătorii care hibernează peste iarnă. Tratamentele se fac după căderea frunzelor, la temperaturi mai mari de 0°C, fără gheață pe ramuri, fără zăpadă înghețată, în zilele fără vânt.
În această perioadă tăierile se aplică numai semințoaselor și neapărat după ce pomii se “dezbracă” de toate frunzele.
Se elimină ramurile uscate, rupte sau rănite și se îndepărtează ramurile care se ating sau se intercalează.
Lipsa unei toaletări a pomilor fructiferi se răsfrânge asupra performanței de rod a livezii, astfel că pomii se vor supraîncărca cu fructe, care vor rămâne mici, urmând ca anul următor să nu mai rodească sau să producă rod mai sărac.