Coacăzul negru (Ribes nigrum) este un arbust fructifer, originar din Europa Centrală și Nordică și Asia de Est.
Coacăzul este un arbust cu o creștere erectă, ce formează 15-25 de tulpini de vârste diferite, înalte de 1-1,5 m. În sol, dezvoltă un sistem radicular puternic ramificat, pe adâncimea de 15-50 cm.
Tulpinile cresc viguros în primii ani, apoi intensitatea de creștere se reduce.
Ramurile tinere sunt fin pubescente, de culoare cenușie-roșcată, prevăzute cu glande mici, ce emană un miros intens, specific.
Mugurii sunt lungi, de 5-8 mm, de formă ovală.
Frunzele sunt lung pețiolate, acoperite cu perișori, cu marginea zimțată, iar florile sunt grupate în inflorescențe de tip racem.
Fructul este o bacă de culoare neagră, ce poate atinge mărimea de 20 mm.
Arbustul înflorește în perioada aprilie-mai, iar fructele se maturează în luna iulie.
Coacăzul negru preferă solurile cu un pH de 6,5-7,5 dar suportă un pH în intervalul 6-8.
Planta preferă solurile cu un conținut ridicat de materie organică, reavene, afânate și bine drenate.
Vegetează bine pe soluri mijlocii: lutoase, luto-argiloase, nisipo-lutoase.
Coacăzul negru preferă temperaturi în intervalul 16-24ºC. Temperatura minimă absolută în vegetație este de 5ºC iar cea maximă absolută de 30ºC.
În perioada de repaus coacăzul suportă temperaturi negative de până la -28…-31 ºC (în funcție de buna maturarea a lemnului).
Florile sunt afectate de temperaturile sub -4 ºC.
PLANTAREA
Cultura de coacăz se amplasează în locuri adăpostite, ferite de vânturi puternice; vegetează bine în condiții de lumină și semi-umbră, suportând însă și umbra.
Plantele cultivate în condiții de umbră dezvoltă internoduri lungi și au o fructificare slabă.
Datorită condițiilor climatice din țara noastră, epoca optimă de plantare este cuprinsă între sfârșitul lunii octombrie și prima decadă a lunii noiembrie.
Pentru a realiza o plantare de precizie, se poate realiza pichetarea terenului, operațiune ce constă în fixarea pe teren, prin țăruși, a locului fiecărui arbust. Se recomandă următoarea schemă de plantare: 3 m distanță între rânduri și 1 m distanța între plante, pe rând. Gropile se realizează în aceeași zi cu plantarea sau cu câteva zile înainte, având dimensiunea de 40 x 40 x 30 cm. Gropile se sapă lângă pichet, fără a-l disloca.
Materialul săditor se plantează astfel încât în groapa de plantare să intre sistemul radicular și 5-6 cm din tulpină. Solul se tasează bine în jurul arbustului. La final, butașii se udă bine, iar în jurul lor se va forma un mușuroi de 8-10 cm înălțime. După plantare sau în primăvară, arbuștii se scurtează la 10-12 cm, astfel încât, deasupra mușuroiului să rămână 2-3 muguri.
În primii ani de la plantare se realizează tăierile de formare.
Acestea trebuie să creeze o tufă capabilă să rodească încă din anul al treilea. Coacăzul emite în fiecare an lăstari din zona coletului, iar cele mai mari cantități de fructele se obțin pe ramurile de anul 2 și 3. În anul al doilea de la plantare, toate tulpinile se scurtează la 3-4 muguri. Creșterile slabe și ramurile afectate de ger sau de boli se elimină. În primăvara celui de-al treilea an, pe ramurile scurtate se vor găsi 12-15 ramuri noi, dezvoltate din lăstarii rămași. Aceste ramuri noi se scurtează cu 20% din lungimea inițială. La fel se procedează cu ramurile ce se dezvoltă de la baza tulpinii. Astfel, până în toamnă, tufa se va dezvolta natural.
În primii ani de la plantare, intervalul dintre rânduri se menține curat prin mulcire și prin prașile repetate.
În primii 2-3 ani de la plantare, coacăzul va produce o cantitate mică de fructe, însă, după această perioadă, arbustul atinge potențialul biologic de producție.
Coacăzul negru va intra pe rod la 2-3 ani de la plantare.
Capacitatea de rodire se menține 6-8 ani, după care ramurile de schelet intră în declin și trebuie înlocuite cu unele noi, prin tăieri.
Fructele sunt de tip bacă, cu forma sferică, culoare neagră, glandulos punctate, grupate în ciorchini.
O plantă matură de coacăz negru poate da circa 2-3 kg de fructe în funcție de varietate.
La coacăzul negru se recoltează ciorchinii, eșalonat, la maturitatea de consum în iunie-iulie.
Coacăzele se recoltează când fructele din vârful ciorchinilor sunt colorate în verde-roșcat (faza de pârgă).
Fructele se maturează în mod eșalonat, de la baza ciorchinelui, spre vârf.
Recoltarea se realizează pe timp răcoros și uscat.
Se depozitează imediat în ambalaje cât mai mici.