Septembrie este luna cea mai importantă pentru cei care au trudit pământul, acum fiind culese roadele muncii de peste an.
Cea de a noua lună a anului, septembrie, este una dintre cele mai încărcate pentru agricultori. În prima lună de toamnă ei se concentrează pe recoltat şi pe lucrările agricole de toamnă, pentru ca şi anul care urmează să fie unul bun.
În cele ce urmează găsiți o scurtă prezentare a principalelor lucrări care trebuie efectuate în sectoarele vegetal și zootehnic.
CULTURA PLANTELOR DE CÂMP:
Se începe recoltatul porumbului, însă doar atunci când cultura ajunge la maturitatea tehnologică, nu mai devreme, spre a evita deprecierea producției în siloz. După recoltare se recomandă curățarea terenului de coceni.
Se recoltează floarea-soarelui, soia, porumbul timpuriu.
Se recoltează primele cantități de sfeclă de zahăr.
Se condiţionează seminţele de cereale de toamnă şi se face controlul purităţii germinaţiei.
Înainte de arat, terenurile se eliberează de resturile vegetale pentru a se efectua arături de calitate.
Se continuă arăturile de toamnă, în aşa fel, încât arătura să stea cel puţin două săptămâni să se aşeze până la semănat.
Se va termina, până cel târziu în 15 septembrie, semănatul rapiţei de toamnă.
Se fac arăturile pentru însămânțările de toamnă, până la 20-25 septembrie pentru a asigura orzului și grâului condiții optime pentru cultură.
Însămânțatul orzului se efectuează, de regulă, începând cu 20 septembrie până la 15–20 octombrie, iar semănatul grâului va fi declanșat începând cu 25 septembrie și încheiat până la 25 octombrie.
Semănatul timpuriu poate conduce la creșterea exagerată a tinerelor plante și asfixierea lor pe timpul iernii. Întârzierea semănatului acestor culturi poate conduce la compromiterea lor, prin degerarea peste iarnă sau realizarea unor culturi slab productive.
Înființarea noilor lucerniere, trifoiști sau pajiști cultivate trebuie încheiată înainte de 15 septembrie.
LEGUMICULTURĂ:
Se continuă recoltatul la tomate, ardei, vinete, castraveți, dovlecei, varză, conopidă, rădăcinoase.
Se monitorizează starea fitosanitară a culturilor și se aplică tratamentele adecvate, precum și combaterea buruienilor, spre a evita infestarea terenului cu noi cantități de semințe de buruieni și a îngreuna astfel condițiile de cultură pentru anii viitori.
De asemenea, se va pregăti terenul pentru semănatul și plantatul în câmp al viitoarelor culturi timpurii de salată, spanac, ceapă verde, usturoi verde, etc.
Se fac pregătiri pentru producerea răsadurilor de anul viitor – pământ de ţelină, nisip, turbă, compost, materiale pentru reparat spaţiile protejate.
POMICULTURĂ:
Se va efectua recoltatul speciilor și soiurilor de toamnă mai timpurii.
Se culeg nucile, după ce le-a crăpat învelişul verde, se curăţă şi se pun la uscat.
Se încep pregătirile în vederea plantărilor de toamnă – aprovizionarea cu gunoi de grajd, îngrăşăminte chimice şi substanţe pentru dezinfecţia solului.
Nu lăsați fructe în pomi, deoarece acestea vor constitui plasamente ideale pentru iernarea agenților patogeni sau a dăunătorilor, ceea ce va pune în pericol sănătatea plantațiilor în anul următor.
Se pregătesc spaţiile pentru depozitarea fructelor.
VITICULTURĂ:
Se recoltează strugurii de masă, continuând cu cei pentru vin.
Se efectuează pregătirea și igienizarea utilajelor și recipienților folosiți în vinificație. Recoltarea prematură a strugurilor,indiferent de motivația acesteia, va conduce negreșit la realizarea unui produs de slabă calitate.
Se recoltează probe de sol pentru analizele chimice în cazul înfiinţării de noi plantaţii.
Pentru plantările de toamnă, se execută fertilizarea de bază şi desfundatul, la o adâncime de 60 cm.
SECTORUL ZOOTEHNIC:
În fermele de bovine, se vor continua activitățile cotidiene, se vor scoate animalele la pășunat.
Se vor strânge și depozita în bune condiții ultimele furaje pentru perioada de stabulație.
În fermele de ovine și caprine, se vor pregăti turmele pentru montă și chiar introduce berbecii în turme.
Mai târziu, eventual în octombrie, se vor introduce și țapii în turmele de capre.
Se pregătesc adăposturile pentru stabulația din timpul iernii.
În fermele de porcine, se va continua activitatea cotidiană cu grijă deosebită pentru protejarea animalelor din toate categoriile contra intemperiilor, știut fiind că această specie este destul de sensibilă la factorii climatici negativi.
În fermele de păsări, se va continua activitatea cotidiană cu un spor de preocupare la protejarea păsărilor tinere contra intemperiilor.
APICULTURĂ:
În stupine, se va verifica rezerva de hrană a familiilor și se va completa cu hrană pentru perioada de iarnă.
Se execută strângerea și rânduirea corectă a fagurilor din cuiburi, în vederea iernării, în bune condiții a familiilor de albine.
De asemenea, se va face pregătirea stupinei și a familiilor pentru culesul ultimelor plante melifere.
Se procură materialele necesare pentru iernare.
Eventual, se împachetează cuiburile de albine, pentru evitarea accidentelor la schimbările bruște de temperatură.