În calendarul popular românesc, luna septembrie este cunoscută ca “răpciune”, fiindcă vestește stricarea vremii și zile tot mai reci, dar și ca “viniceriu”, întrucât acum începe culesul și stoarcerea strugurilor pentru vin.
Septembrie poate fi o lună minunată, când soarele, cu cele din urmă puteri, săvârșește maturarea deplină a roadelor.
Primele zile ale lunii septembrie aduc, de obicei, pe lângă multă nostalgie, o grijă deosebită pentru gradină.
Sfârșitul sezonului estival nu mai este un lucru pe cale să se întâmple, ci a devenit deja o certitudine reflectată de însăși natura ce ne înconjoară.
Pentru grădinari, septembrie este o lună care cere destul de multe sacrificii, o lună de tranzit, pe parcursul căreia trebuie să se instaureze ordinea și curățenia.
E momentul în care ne bucurăm de toate miresmele îmbietoare din grădină.
Totuși, de unde începem? Iată în continuare lista de activități specifice pe care vi le recomandăm pentru luna septembrie.
GRĂDINI DE LEGUME
În septembrie recolta este în centrul atenției. Aceasta este cea mai potrivită perioadă a anului pentru a culege toate roadele pe care le-ai semănat în primăvară.
Solul este cald în urma lunilor frumoase de vară, numai bun de săpat pentru a scoate cartofii și morcovii.
Fasolea, ardeii și castraveții trebuie culese până la sfârșitul lunii.
De asemenea, pepenii galbeni, vinetele și ardeii se recoltează în aceasta perioadă.
Tomatele trebuie culese de pe vrej și puse la păstrare pentru a se coace.
Tot în aceasta perioadă, se recoltează semințele care vor fi răsădite pentru recolta de legume a viitorului an.
Începutul lunii septembrie este ultima perioadă din an în care se mai pot însămânța ridichi, salată, lăptuci de iarna și salată creață, pentru recolta din primăvară.
În răsadnițe se poate semăna salata pentru recolta de iarnă.
Din straturile de verdețuri se poate recolta, în septembrie, busuiocul, roinița, cimbrul și menta, în mod special pentru faptul că, prin diminuarea radiației solare, aroma acestora devine mai slabă.
De asemenea, vă puteți pregăti și pentru o nouă recoltă. Pe parcelele de pământ care nu mai dau roade puteți planta noi legume ca să vă bucurați de o recoltă rapidă de toamnă târzie, precum: ceapa verde, usturoiul verde, ridichile, salata verde, conopida, sfecla, broccoli, spanacul. Acestea sunt doar câteva exemple de legume pe care le puteți avea pe masă în pragul iernii. Solul este deja hrănit în urma culturilor de vară, așa că efortul de plantare va fi mai mic.
LIVEZI
În luna septembrie continuă culesul fructelor aromate, coapte pe îndelete de tot soarele din timpul verii: zmeură, mure, coacăze, mere, pere, smochine și prune.
Sună delicios, nu-i așa? Sunt fructe numai bune să pregătim gemuri, dulcețuri și siropuri pentru iarnă, pe care atât copiii cât și adulții le adoră!
Una din activitățile noastre preferate din luna septembrie este culesul viilor. Trebuie ținut cont de faptul că strugurii se recoltează când sunt suficient de copți, în funcție de soi.
Tot în această lună se plantează tufele cu boabe. Acum se pot planta și aluni.
Pentru corcodușe și prune a venit vremea să fie rărite și îngrijite prin tundere.
La tulpinile de cireș, măr și păr, în vederea protejării scoarței de atacul omizilor, trebuie puse inele adezive.
Cei mai experimentați pomicultori recomandă ca plantările de pomi fructiferi să se facă toamna.
Procedând în felul acesta, le oferiți pomilor tineri mai multe șanse să prindă rădăcină și, ulterior, să se dezvolte armonios și sănătos.
GRĂDINI DE FLORI
Cine nu și-ar dori să aibă o grădină colorată și parfumată la primăvară?
Ei bine, dacă aveți astfel de planuri pentru următorul an, la final de septembrie puteți planta bulbii de flori în grădina dumneavoastră. Astfel, puteți alege bulbi sănătoși de lalele, zambile, narcise, viorele, brândușe, trandafiri sau orice doriți să vă încânte la anul.
Septembrie este perioada perfectă pentru a planta arbuști care se mențin veșnic verzi sau conifere, dar și alți pomi fructiferi de ale căror roade să vă bucuri în anii care urmează.
De asemenea, în această perioadă se seamănă plantele anuale rezistente la frig, cum sunt albăstrelele, gălbenelele și toporașii, pentru a înflori în anul următor.
Tot acum, gazonul necesită lucrări speciale de întreținere.
Acum se face scarificarea, adică scoaterea firelor uscate din peluză, pentru a asigura reîmprospătarea gazonului și creșterea firelor noi.
Această operațiune se face cu ajutorul unui scarificator, în perioadele în care pământul este mai uscat.
Dacă solul este umed, riscați să afectați și firele sănătoase.
După aceea, se efectuează aerarea gazonului, cu ajutorul unui aerator, care face mici găuri în pământ pentru a favoriza circulația aerului și a microorganismelor, ceea ce asigură condiții mai bune pentru absorbția de îngrășământ în sol.
Septembrie, în comparație cu aprilie sau mai, este o lună mult mai potrivită pentru semănarea gazonului nou.
A doua jumătate a lunii septembrie vine de obicei cu așternerea unui covor de frunze colorate pe gazonul dumneavoastră. Trebuie să acționați și să îndepărtați frunzele moarte, pentru că acestea pot putrezi și pot deveni un focar de infecție pentru gazonu și plantele din jur.
Arbuștii care au înflorit vara și bujorii, care pot fi mutați numai toamna, trebuie divizați.
În schimb, dacă doriți să amenajați un gard viu în gradină, acesta este momentul ideal în care îl puteți planta.
Dacă aveți gard viu în grădina dumneavoastră, nu uitați să îl tundeți și să îl aduceți la forma dorită.
Plantele permanent verzi și coniferele trebuie plantate până la mijlocul lunii.
Multe buruieni își scutură, în această perioadă, semințele.
Pentru a vă scuti de o muncă suplimentară în anul următor, este indicată plivirea lor începând din septembrie.