Condițiile meteo dificile, în special șocurile termice sau seceta, impun acordarea unei atenții sporite culturilor prezente în câmp și protecției acestora împotriva bolilor sau dăunătorilor.
CULTURA MARE
Recoltatul cerealelor păioase trebuie încheiat urgent căci orice întârziere conduce automat la deprecierea cantitativă și calitativă a recoltelor.
După recoltare trebuie ridicate și depozitate cu grijă paiele de pe parcelele unde nu au fost tocate de combine odată cu treieratul.
Pe teren va fi lăsat să răsară costreiul, mohorul, pirul și alte buruieni perene greu de distrus în celelalte culturi, până la înălțimea de 20 – 25 cm iar apoi vor fi erbicidate cu erbicide pe bază de glifosat (ex. Glifotim).
Timp de 4 săptămâni nu se intervine asupra lor pentru a permite translocarea, deplasarea produsului până la cele mai mici rădăcini ducând astfel la distrugerea lor.
Cositul și depozitarea plantelor furajere (lucernă, trifoi,etc).
Operațiunea începe când cca 25 % din plante au înflorit.
Declanșarea prematură sau întârziată a acestei operațiuni provocă suferințe plantelor de cultură care își pierd astfel din vigoare, ceea ce conduce la reducerea duratei de exploatare a culturii și la obținerea unui fân de calitate inferioară.
Întârzierea cositului conduce sigur la obținerea unui fân de proastă calitate.
Înființarea noilor pajiști cultivate, începând cu 15 august (până la 15 septembrie) în miriștile cerealelor păioase recoltate.
LEGUMICULTURĂ
Încă se mai pot produce răsaduri și semăna legume care vor ajunge la maturitate în toamnă: castraveți, fasole de toamnă, mazăre de toamnă, salată, spanac, ridichii de lună, praz, mărar și pătrunjelul pentru frunze etc.;
După semănatul și plantatul legumelor, acestea trebuie curățate de buruieni – purtătoare de germeni de boli și dăunători;
O altă lucrare importantă este stropitul cu insecticide și fungicide, întrucât dăunătorii și bolile sunt omniprezente în situații când, după ploi abundente și soare canicular care alternează, își fac apariția mana, făinarea, rugina sau chiar cancerul bacterian al legumelor, dar și dăunătorii.
Astfel, pot apărea la:
- ARDEI: Putregai cenuşiu (Botrytis Cinerea), Făinare (Leveillula taurica), Mana (Phytophthora blight), Alternarioza (Alternaria solani) Pătarea bacteriană (Xanthomonas campestris).
- CASTRAVEŢI: Făinare (Sphaerotheca fuliginea), Pătarea brună (Cladosporium cucumerianum), Mana (Pseudoperonospora cubensis), Pătarea unghiulară (Pseudomonas syringae).
- TOMATE: Mana (Phytophora infestans), Făinare (Leveillula solanacearum), Pătarea cafenie (Fulvia fulva), Alternarioza (Alternaria solani), Putregaiul cenuşiu (Botrytis Cinerea).
- VINETE: Mana (Phytophthora parasitica), Alternarioza (Alternaria solani), Făinare (Leveillula taurica), Putregaiul cenuşiu (Botrytis Cinerea),
Aceste boli pot cauza pierderi importante la culturile de legume.
Pentru prevenire și combatere se recomandă executarea tratamentelor, folosind unul din produsele sau amestecurile de mai jos, după caz:
Produse sistemice:
ORTIVA TOP = 0,1% (10 ml/10 l apă) sau
AMISTAR = 0,075% – 0,1% (7,5-10 ml/10 l apă) sau
RIDOMIL GOLD MZ 68 WG = 0,25% (25 g/10 l apă) sau
MELODY COMPACT 49 WG = 0,2% (20 g/10 l apă) sau
CABRIO TOP = 0,2% (20 g/10 l apă)
Produse de contact:
ELECTIS 75 WG = 0,15% (15 g/10 l apă) sau
BRAVO 500 SC = 0,2% (20 ml/10 l apă) sau
ACROBAT MZ 69 WG = 0,2% (20 g/10 l apă) sau
DITHANE M 45 = 0,2% (20 g/10 l apă) sau
CAPTAN 80 WDG = 0,15% (15 g/10 l apă) sau
FUNGURAN-OH 50 WP = 0,3 – 0,4% (30-40 g/10 l apă) sau
CHAMP 77 WG = 0,2% (20 g/10 l apă)
KOCIDE 2000 = 0,25% (25 g/10 l apă)
La depistarea dăunătorilor (Gândacul din Colorado, Afide, Musculiţa albă de seră, etc.) se adaugă:
DASKOR 440 EC= 0,075% (7,5 ml/10 l apă) sau
MOSPILAN 20 SG = 0,025% (2,5 g/10 l apă) sau
LIDER 200 SL = 0,04% (4 ml/10 l apă)
Împotriva acarienilor se adaugă:
MILBECKNOK EC = 0,075% (7,5 ml/10 l apă) sau
VERTIMEC 1,8 EC = 0,06-0,1% (6-10 ml/10 l apă)
Stropirile se vor face la un interval de 10-12 zile.
În cazul în care apare seceta, legumele trebuie udate seara și dimineața, dar cu grijă, pentru ca nu cumva celelalte plante să fie stropite, pentru că acestea se vor ofili din cauza secetei și pot contacta numeroase boli.
Nu trebuie depășită limita de 10 l/mp.
Cantitatea de apă în exces favorizează apariția bolilor, cu precădere a celor micotice, și diluează aroma plantelor, în special a roșiilor.
Dacă este cazul, ulterior, sunt îndepărtate și frunzele uscate de la legume, care pot purta germeni de boli sau dăunători.
După cum se știe roșiile se coc progresiv astfel că pentru cele rămase pe fir se continuă copilitul și cârnitul lor.
Tot acum se aleg semințele pentru anul viitor, după care sunt sortate pe soiuri și depozitate în pungi de hârtie;
Se continuă recoltatul și la ardei, vinete, dovlecei, morcov, păstârnac, fasole verde,morcovul se depozitează în nisip dacă este păstrat pentru iarnă, în locuri răcoroase și întunecoase
Se seamănă culturile succesive cum ar fi varza de toamnă, castraveții de toamnă; se recoltează ceapa și usturoiul.
Se cultivă loboda care se înmulțește prin semințele care apar în luna august. Fiind o plantă foarte rezistentă și nepretențioasă, loboda se poate semăna și în această perioadă, nu doar primăvara.
VITICULTURĂ
În viticultură se va face legatul corzilor pe spalieri sau araci și cârnitul corzilor cu înlăturarea ultimei treimi a acestora (dar nu mai mult de 6–7 frunze), când boabele strugurilor au intrat în pârgă, spre a stopa creșterile vegetative și stimula acumularea de zaharuri în boabe și lăstari, ceea ce va conduce la creșterea calității strugurilor (deci și a vinului) și la o mai bună rezistență la gerurile de peste iarnă a corzilor și a mugurilor.
Pentru combaterea pirului și a altor buruieni problemă pentru vie se mai poate erbicida plantația, cu grijă deosebită ca produsul să nu ajungă pe frunzele sau lăstarii tineri ai vițelor și apoi nu se mai intervine asupra acestor buruieni timp de 4–5 săptămâni pentru a permite translocarea (mutarea) substanței active până la perișorii absorbanți și a asigura astfel combaterea eficientă a tuturor buruienilor pe care s-a aplicat erbicidul.
Temperaturile înregistrate în această perioadă favorizează apariția și dezvoltarea bolilor:
- MANA VIŢEI DE VIE (PLASMOPARA VITICOLA)
- FĂINAREA (UNCINULA NECATOR)
- PUTREGAI CENUŞIU (BOTRYTIS CINEREA)
Acestea pot cauza pierderi importante la plantațiile de viță de vie.
Pentru prevenire și combatere se recomandă să executați tratamente, folosind unul din produsele sau amestecurile de mai jos, după caz:
Produse sistemice:
ELECTIS 75 WG = 0,15% (15 g/10 l apă) sau
MELODY COMPACT 49 WG = 0,15% (15 g/10 l apă) sau
MIKAL FLASH = 0,3% (30 g/10 l apă) sau
RIDOMIL GOLD MZ 68 WG = 0,25% (25 g/10 l apă) sau
CURZATE MANOX = 0,25% (25 g/10 l apă)
+
SYSTHANE FORTE = 0,01% (1 ml/10 l apă) sau
BUMPER 250 EC = 0,02% (2 ml/10 l apă) sau
TOPAS 100 EC = 0,03-0,05% (3-5 ml/10 l apă)
+
TELDOR 500 SC = 0,08-0,1% (8-10 ml/10 l apă) sau
CANTUS = 0,1% (10 g/10 l apă) sau
SWITCH 62,5 WG = 0,06-0,1% (6-10 g/10 l apă)
Produse de contact:
CAPTAN 80 WDG = 0,15% (15 g/10 l apă) sau
DITHANE M 45 = 0,2% (20 g/10 l apă) sau
FOLPAN 80 WDG = 0,15% (15 g/10 l apă) sau
MANZATE 80 WP = 0,2% (20 g/10 l apă) sau
KOCIDE 2000 = 0,15% (15 g/10 l apă) sau
FUNGURAN OH 50 WP = 0,2% (20 g/10 l apă)
+
KUMULUS DF = 0,3% (30 g/10 l apă) sau
THIOVIT JET 80 WG = 0,3% (30 g/10 l apă) sau
COSAVET 80 DF = 0,3% (30 g/10 l apă).
+
TELDOR 500 SC = 0,08-0,1% (8-10ml/10 l apă) sau
CANTUS = 0,1% (10 g/10 l apă) sau
SWITCH 62,5 WG = 0,06-0,1% (6-10 g/10 l apă)
Pentru plantaţiile aflate în primii ani de la plantare se va efectua al doilea copcit, care favorizează dezvoltarea sistemului radicular în profunzime şi va conferi viitorilor butuci rezistenţă la secetă;
Se îndepărtează frunzele din jurul ciorchinilor de struguri pentru a le permite să se bucure de lumină și soare.
Astfel boabele vor fi mai mari și mai dulci.
POMICULTURA
Se va efectua întreținerea terenului (curățat de buruieni).
Se vor efectua tratamentele la avertizare, cu fungicide și insecticide recomandate pentru această etapă.
Pomii tineri, neintrați pe rod se tratează acum sau la avertizare cu aceleași produse ca și pomii fructiferi.
Se îndepărtează toți lăstarii anuali care cresc vertical.
În cazul soiurilor care cresc încet, lăstarii trebuie lăsați mai subțiri, tăiați-i doar pe cei puternici, pentru că este posibil ca fructele rămase în pom să nu mai aibă hrană suficientă
Tăierile în verde (de producţie), la cireş şi vişin, se substituie tăierilor în uscat, urmează aceleaşi reguli ca şi în cazul acestora, dar avantajul este că se obţine o cicatrizare mai bună a rănilor şi se evită scurgerile de gome.
La cireş, tăierea constă în rărirea ramurilor de semischelet, înlăturarea ramurilor lacome din partea superioară a coroanei, extinderea în lateral, limitarea înălţimii şi înlăturarea ramurilor uscate sau afectate de boli şi dăunători.
Pomul trebuie întreţinut astfel încât să nu se ajungă la suprimarea ramurilor groase deoarece specia îşi cicatrizează foarte greu rănile.
La vişin, prin tăiere se întineresc ori se înlocuiesc ramurile plete, se asigură rărirea corespunzătoare în interiorul coroanei, se limitează extinderea acesteia dincolo de spaţiul de nutriţie şi se menţine zona de fructificare cât mai aproape de ramurile groase.
La pomii bătrâni se aplică tăierea de regenerare, care poate prelungi fructificarea cu cel mult 6 ani.
Tăieri în verde la piersic:
- tăiere clasică – rărirea ramurilor de rod la 25-30 cm în lungul ramurilor multianuale, scurtarea lor la 35-40 cm, lăsarea unor cepi de 3-4 muguri lângă fiecare ramură lungă şi suprimarea celorlalte creşteri anuale;
- tăierea modernă – rărirea ramurilor mixte de rod la 20-30 cm, scurtarea lor dacă depăşesc 70 cm şi suprimarea celorlalte creşteri anuale
Tăieri în verde la cais, diferenţiat, în primii 3-4 ani de fructificare şi după această perioadă, în funcţie de soi şi de modul de fructificare, pe ramuri lungi sau pe buchete.
În toate cazurile, se recomandă ca tăierile în verde să fie urmate de o fertilizare şi de irigare.