Tunderea afinului
Intervalul optim pentru a tăia plantele de afin este în sezonul rece (decembrie-martie) până la începutul primăverii, după ce au trecut temperaturile foarte scăzute, înainte de începerea unei noi creșteri.
Tehnicile potrivite de tăiere ale afinului sunt extrem de importante pentru a maximiza producția și calitatea afinelor pe tot parcursul vieții plantei.
Tunderea ar trebui făcută în fiecare an, începând de la plantare. În primii ani, motivele tăierii sunt de a da șanse mai mari de supraviețuire plantelor și pentru o creștere cât mai sănătoasă.
Odată ce plantele au atins maturitatea, tăierea are scopul de a spori producția și calitatea fructelor de afin, precum și de a menține plantele în limitele de gabarit dorite.
Tipul și cantitatea tăierii, realizată în momentul plantării depinde de tipul și mărimea afinului.
La plante tinere se vor îndepărta mugurii mai vechi sau mai mici și capul lăstarilor mai tineri, în poziție verticală, la 24-30 cm în lungime (Diagrama 1).
Diagrama 1
Tunderea la plantare:
Vârful lăstarilor tineri la aproximativ 24-30 cm lungime. (1)
Tăiați lăstarii mici, mai scurți. (2)
Cel puțin în primul an după plantarea afinului, acesta nu ar trebui să aibă fructe.
Producția timpurie poate împiedica dezvoltarea afinului, ducând la un randament redus al plantei.
Mugurii de fructe ar trebui eliminați înainte de a înflori.
Pe afin, mugurii de fructe se găsesc pe terminale, de la 2 la 3 centimetri de creștere față de anul precedent.
Mugurii de fructe sunt rotunzi și mai mari decât mugurii vegetativi, care sunt situați la baza lăstarilor (Diagrama 2).
Tăierea capetelor lăstarilor va elimina mugurii de fructe.
Diagrama 2
Amplasarea mugurilor de fructe și a mugurilor de frunze pe planta latentă:
Muguri de fructe – mari, plini, situați în vârful lăstarilor (1)
Muguri vegetativi – mici, arcuiți, situați la baza lăstarilor (2)
De-a lungul vieții afinului, lăstarii slabi, cu creștere mică, ar trebui eliminați.
Acești lăstari vor fi umbriți de către lăstarii mai viguroși. Ca rezultat, vor fi neproductivi, în cel mai bun caz.
Lăstarii mai groși, pot să producă mai multe afine.
Lăstarii tineri pot fi viguroși, dar dacă sunt lăsați netăiați, ei pot crește mult mai mari decât se dorește.
Tundeți 12, până la 15 cm de la vârful lăstarului.
Această tăiere va stimula creșterea laterală, care va spori potențialul productiv al plantei (Diagrama 3).
Diagrama 3
Tunderea în primii 2 – 3 ani:
Îndepărtați mugurii de fructe (1)
Frunze proaspete și slabe în creștere (2)
Vârful lăstarilor noi, viguroși, la aproximativ 4, până la 6 centimetri sub vârful tufei (3)
Pe măsură ce lăstarii de afin ating aproximativ 6 ani, capacitatea lor de a produce afine scade și totodată scade și calitatea afinelor.
Prin urmare, începând cu anul 6, eliminați aproximativ 20 de procente din lăstarii bătrâni în fiecare an, astfel încât, pe o perioada de cinci ani, întreaga coroană a afinului va fi reînnoită (Diagrama 4).
Această metodă crește randamentul tufei de a produce fructe de calitate superioară, prin lăstari noi, productivi, cât și dezvoltarea unei coroane bine expuse la lumina soarelui.
Diagrama 4
Tăierea plantelor de afine mature:
Îndepărtați lăstarii slabi, cu creștere mică (1)
Răriți coroana plantei, prin tăierea a 20% din lăstari în fiecare an (2)
Producția excesivă de afine determină o calitate mai slabă a fructelor și, eventual, reducerea formării mugurilor de flori pentru anul următor.
În cazul în care există exces de muguri de flori sau de fructe, tăiați lăstarii, pentru a reduce mugurii sau numărul fructelor.
Rețineți că formarea fructelor se produce pe lăstari noi, în anul premergător fructului.
Plantele de afine neglijate pot fi adesea reînviate, prin punerea în aplicare a unui program de tăiere, în paralel cu ajustarea pH-ul din sol, gestionarea nutrițională, mulcirea și irigarea solului.
Îndepărtați lăstarii morți, bolnavi sau infectați de insecte.
Tăiați lăstarii uscați, lăstarii slabi, cu creștere joasă, în special aceia care sunt mai scurți decât cei de deasupra lor.
Selectați lăstarii mai vechi de-a lungul coroanei, pentru a impulsiona creșterea lăstarilor noi și pentru a îmbunătăți pătrunderea luminii în tot coronamentul tufei.
În anumite situații, toți lăstarii pot fi tăiați, pentru a forța creșterea de noi lăstari.
Această metodă ar putea fi luată în considerare când plantele nu mai sunt productive.
În cazuri extreme, poate fi mai ușoară, mai ieftină și mai rapidă plantarea unor plante noi, sănătoase, decât încercarea de a salva plantele slabe.