Cunoscute şi sub numele de mirodeniile lumii europene, plantele aromatice sunt acele plante cultivate pentru calitățile lor aromatice, fiind folosite cel mai adesea ca și condimente sau, chiar în scopuri medicale.
Sunt folosite, în general, frunzele, proaspete sau deshidratate, pentru a spori aroma produselor culinare.
Plantele anuale pot fi crescute în ghiveci începând din toamnă.
Sădiţi-le în vase înalte de zece centimetri pentru a avea loc să se dezvolte pe timp de iarnă.
Printre ierburile anuale se numără: anasonul, busuiocul, muşeţelul, mărarul, coriandrul, măghiranul dulce sau cimbrul.
Ierburile perene se înmulţesc prin tăiere (butăşire).
Se taie tulpina în secţiuni de până la 10 centimetri şi se sădeşte în turba umedă.
Se acoperă cu o folie de plastic pentru a menţine solul umed şi se fereşte ghiveciul de soare.
Ierburile perene includ: rozmarin, arpagic sau salvie.
Pentru a putea cultiva ierburile aromatice în interior, trebuie îndeplinite anumite condiţii:
Lumina
Trebuie să vă asiguraţi că plantele aromatice beneficiază de suficientă lumină în fiecare zi.
Asiguraţi-le un loc luminos iar dacă acest lucru nu este posibil, le puteţi oferi o sursă de lumină artificială.
Aceasta trebuie să fie la o distanţă de 15-20 de centimetri de plantă.
Temperatura
Majoritatea ierburilor aromatice au nevoie de o temperatură constantă pe timpul zilei – între 15 şi 21 de grade Celsius, iar pe timpul nopţii între 10 şi 15 grade Celsius.
Apa
Pentru a se putea dezvolta aşa cum trebuie, aveţi grijă ca plantele să beneficieze de suficientă apă.
Udaţi-le bine şi apoi lăsaţi solul să se usuce din nou înainte de a efectua operaţiunea.
Dacă umiditatea în cameră este mică, se poate pulveriza puţină apă de câteva ori pe zi, pe frunzele plantelor.
Cu toate că plantele aromatice sunt simplu de cultivat în casă, câteva cerinţe tot trebuie îndeplinite:
- Sunt preferate ghivecele joase şi care permit scurgerea surplusului de apă. În locul ghivecelor, se pot folosi şi jardienere, lădiţe sau chiar sertare vechi.
- Puteţi cultiva plantele separat (fiecare cu propriul ghiveci) sau în diverse combinaţii, având însa grijă să nu aglomeraţi semintele, în momentul plantării.
- Pămantul ideal este cel pentru flori, iar cel mai bun îngrăşământ este cel organic.
- Atunci când alegem îngrăşământul, trebuie să ţinem cont şi de nevoile specifice ale fiecărei plante: cimbrul, de exemplu, nu are nevoie de o cantitate foarte mare de substanţe nutritive.
- Pentru a obţine răsadurile, seminţele se plantează în ghivece sau tăviţe de plastic, care vor fi ţinute la căldură şi lumină, timp de câteva săptămâni, până când apar primele fire.
- După semănat, pentru a evita ca seminţele să putrezească, udarea se face cu moderaţie (o dată la 3 zile) şi cu apă la temperatura camerei.
- Odată răsărite plantele, le vom transplanta în alte ghivece, unde le vom păstra pentru consum.
Plantele aromatice pe care le putem cultiva la ghiveci
Cimbrul
Seminţele de cimbru se plantează la sfârşitul lunii martie, în ghivece înalte şi cu diametrul mai mare, de 30-40 cm, deoarece tufele pot deveni foarte dese.
Poate fi cultivat pe orice tip de sol afânat şi tratat cu fertilizatori pe bază de azot.
Poate fi cultivat în ghiveci şi prin transplantarea unui fir din gradină.
Are nevoie de lumină naturală, dar se poate dezvolta şi fără prea mult soare.
Recoltarea ramurilor trebuie făcută după înflorire.
Ramurile se tund, pentru a permite tufei să se îndesească ulterior.
În ceea ce privește hidratarea, cimbrul din ghiveci trebuie udat doar atunci când pământul se usucă.
Salvia
Salvia are nevoie de lumină naturală din plin, motiv pentru care ghiveciul trebuie să se găsească mereu la fereastră.
Se înmulţeşte prin seminţe, care pot fi plantate în ghiveci încă din lunile ianuarie-februarie.
Este o plantă nepretenţioasă, poate fi oricând transferată într-un ghiveci cu sistem de drenaj, dar şi într-o jardinieră, alături de alte plante care suportă compania.
Solul ei preferat nu este foarte bogat în nutrienţi, însă are nevoie de lumină din belşug pentru a se simţi bine.
Irigarea nu trebuie să fie abundentă, pământul trebuie doar hidratat o dată la câteva zile.
Frunzele pot fi culese de 2-3 ori pe an după maturizare, care are loc la 1 an după plantare.
Pătrunjelul
Această plantă adoră căldura şi lumina, aşa că ghiveciul, cu un diametru de 20-30 cm, trebuie păstrat în interior pe timpul iernii, la cel puţin 20 grade Celsius.
Irigarea constantă îl va face să se regenereze şi să se îndesească.
Acesta poate fi rărit, dacă este cazul, însa mutarea lui într-un alt vas nu este recomandată.
După primul an, va începe să aibă tulpini florifere, care trebuie tăiate.
Durata de viaţă în ghiveci este de 2 ani, perioada după care patrunjelul va începe să producă seminţe.
Coriandrul
Poate fi oricând plantat într-un ghiveci în interiorul casei.
Dimensiunile acestuia nu trebuie să fie mari, aproximativ 20-30 cm în diametru, iar solul prielnic este unul nisipos, care permite drenajul.
În timpul verii, coriandrul trebuie udat de două ori pe săptămână, iar în restul anului mai rar, o dată la 6-8 zile.
Cantitatea de apă trebuie să fie mică, pentru evitarea putrezirii plantei.
Coriandrul adoră lumina şi căldura, aşa că un loc potrivit pentru amplasarea ghiveciului este lângă geam, la o temperatură de 18-20 grade.
Busuiocul
Busuiocul se cultivă la începutul primăverii şi poate fi transferat în jardiniere exterioare la finalul lunii aprilie.
Seminţele se vor îngropa destul de superficial, la 0,3 – 0,5 cm, într-un sol bine fertilizat, într-un ghiveci ceramic.
Solul trebuie umezit şi ghiveciul se păstrează la o temperatură moderată, într-un loc luminos, dar ferit de acţiunea directă a razelor solare.
Germinarea durează între 14 şi 30 de zile, dar poate fi stimulată dacă se acoperă ghiveciul cu o folie de plastic.
Busuiocul trebuie udat din belşug, de câte ori pământul din ghiveci capătă un aspect uscat, dar drenarea solului este şi ea importantă, deoarece excesul de apă îi poate dăuna.
Pentru o creştere armonioasp şi rapidă, se recomandă greblarea solului de două ori pe lună.
Are nevoie de multa lumină, caldură şi de un sol bine drenat.
Busuiocul este folosit nu doar în bucătarie, ci şi ca plantă decorativă sau pentru a ţine departe insectele.
Tarhonul
Tarhonul, condimentul care înlocuieşte sarea în bucate, se înmulţeste prin seminţe sau plantând în ghiveci un fir luat din grădină.
Iubeşte soarele şi are nevoie de cantităţi moderate de apă.
Frunzele de tarhon se recoltează vara pentru a fi puse la uscat şi păstrate în borcane sau pungi de hârtie.
Temperatura la care această plantă aromatică se simte bine, este cuprinsă între 12 şi 17 grade.
Lumina trebuie să fie, la rândul său, moderată.
Chimenul
Seminţele se plantează superficial. Se poate folosi pământ de flori afânat şi un ghiveci de plastic de dimensiuni reduse.
Pentru că planta poate ajunge la maturitate şi la o înălţime de 1 m, probabil va fi nevoie să o mutaţi în repetate rânduri.
Alegeţi de fiecare dată ghivece care se drenează bine.
În perioada de germinare, se poate umezi solul de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.
Chimenului îi place apa şi lumina naturală şi este prieten cu temperaturile de peste 8 grade Celsius, dar le preferă pe cele de 18-20 grade.
Rozmarinul
Rozmarinul rezistă la temperaturi crescute, dar este sensibil la îngheţ, aşa că cel mai bine ar fi să păstraţi ghiveciul în interior în timpul iernii.
Nu este o plantă pretenţioasă în ceea ce priveşte solul, se poate dezvolta armonios chiar şi fără prea mulţi nutrienţi, însă umezeala excesivă îi displace.
Rozmarinul se udă seara, cu o cantitate mică de apă.
Ramurile tufei de rozmarin trebuie tăiate constant, pentru o creştere controlată, dar în cazul în care aceasta devine prea mare, poate fi transferată într-un ghiveci mai amplu.
Oregano
Oregano se poate planta prin seminţe, lăstari sau butaşi, însă plantarea prin seminţe este destul de anevoioasă, deoarece seminţele germinează greu.
Solul pe care îl preferă este cel aerat şi nisipos, uşor drenabil.
Oregano se plantează iniţial în ghivece mici, cu diametrul de cel mult 14 cm şi poate fi transferat în vase mai mari după 6 luni.
Este o plantă iubitoare de lumină, aşa că jardiniera sau ghiveciul în care creşte trebuie să fie amplasate spre sud sau est.
Rezistent la secetă, nu trebuie udat abundent.
Menta
Se dezvoltă bine într-un ghiveci mare, cu pământ umed, aşezat într-un loc uşor umbrit.
Ca şi părunjelul, menta se regenerează repede, aşa ca îi puteţi rupe frunzele des, pentru a le folosi în bucătărie.
Mărarul
Mărarul poate fi semănat în ghiveci începând cu luna ianuarie.
Seminţele se pun la o adâncime de 2-3 cm într-un ghiveci cu pământ lutos şi bogat în humus, bine fertilizat şi se acoperă cu un strat de compost.
Acestea trebuie hidratate cu apă la temperatura camerei.
Ghiveciul se amplasează într-un loc luminos şi se acoperă cu folie alimentară până la apariţia primelor frunze.
Această plantă iubeşte căldura, astfel că va trebui sa îi asiguraţi o temperatură constantă de peste 16 grade Celsius.
Umezeala solului trebuie menținută, însă e important ca sistemul de drenare să fie unul eficient, pentru ca planta să nu băltească.
În magazinele Glissando găsiți semințele, consultanța și accesoriile de care aveți nevoie (alveole, ghivece, jardiniere, unelte, substraturi, pulverizatoare, fertilizanți) pentru a sădi și crește, acasă, ierburi aromatice proaspete.