Luna DECEMBRIE
SFATURI DIN BĂTRÂNI, PENTRU GOSPODARI
”Nu există lucru cât de ușor care să nu fie greu, dacă-l faci fără voie.”
Terentius, sec II a. Chr.
CĂMARA, PIVNIȚA ȘI PODUL. PROVIZIILE
Poamele stricate din cele puse la păstrat peste iarnă, dă-le la porci.
Cercetează legumele puse în pivniță și înlătură-le pe cele stricate.
Aerisește pivnița ziua. Astup-o noaptea. Afum-o cu pucioasă.
Du la măcinat grâu și porumb.
După ce-ai tăiat porcul, pune la sare slăninile și șuncile. Întoarce-le o dată pe săptămână.
PĂSĂRILE, OGRADA ȘI UNELTELE
Hrănește găinile cu tărâțe și coji de cartofi fierte laolaltă, ca să facă ouă toată iarna. Dă-le apă călduță destulă, ca să nu mănânce zăpadă care le strică la ouat.
Repară-ți uneltele folosite peste an sau toamna.
Procură-ți piesele de schimb și uneltele necesare pentru anul următor.
Pregătește sămânța.
VITELE
Astupă, pe ger mare, ferestrele la grajd.
Grijește ca grajdul să fie bine izolat și călduros, căci atunci animalele mănâncă mai puțin.
Îngrijește vitele. Țesală-le, scoate-le la aer, așterne-le bine.
Grijește îndeosebi de vitele gestante.
Nu da vitelor nutreț înghețat și apă rece.
Dă vitelor sare destulă și pleavă opărită cu cartofi și napi.
Învață juncii la jug și mânjii la ham.
Dă hrană bună porcilor.
POMI FRUCTIFERI ȘI LIVEZI
Curăță cuiburile de omizi din pomi.
Scormonește în jurul pomilor cât le este coroana și gunoiește.
Aducem pe livezile cu pământ nisipos, pământ lutos.
Împrăștiem, în livezile cu iarba acră, var ars sau amendamente calcaroase.
Ducem bălegar pe livezi. Îl împrăștiem.
VIA ȘI VINUL
Rigolează pentru via ce vrei s-o pui în primăvară.
Repară aracii, spalierii și sârmele. Adună-ți pari noi.
Cară bălegar în vie ca și în lunile dinainte.
Fă primul pritoc normal la vinul tânăr.
Trage în sticle vinul vechi de trei ani.
Grijește de strugurii puși la păstrat.
Aerisește periodic pivnița. Dacă miroase a mucegai, afum-o cu pucioasă. La ger mare, astupă ferestrele.
GRĂDINI ȘI STUPI
Se pot face melegare (paturi calde de gunoi)
Se gunoiește grădina.
Ai grija la stupi de șoareci.
LA CÂMP
Dacă vremea mai îngăduie, arăm.
Se cară gunoi la câmp. Se scurge apa de pe semănături.
CÂTE CEVA DESPRE PORC
Un porc pentru grăsime de cca 130 kg se compune din 1,9 litri de sânge, 1,3 kg ficat, 1 kg plămâni, 0,35 kg inimă, 0,45 kg limbă, 0,18 kg rinichi, 0,2 kg splină, 8 kg cap, 1,5 kg picioare, 7,5 kg osânză, 59 kg slănină, 3,1 grăsime și intestine, 2,5 kg păr și 36 kg carne.
Mațele subțiri de la porc pot avea lungimea de 18-20 m, cu diametrul de 2,4-4 cm. Bine curățate, spălate cu sare și înmuiate în apă rece schimbată des, se folosesc la mezeluri.
Pentru a stabili dacă carnea de porc e proaspătă, se vor lua 20-30 g de carne și se vor fierbe în 250 ml de apă. Atunci când carnea e proaspătă, fiertura va fi transparentă, cu miros și gust plăcut și un strat uniform sau cu insule mari de grăsime la suprafață. Dacă carnea este alterată, fiertura va fi tulbure și cu miros rânced, iar la suprafață va avea picături rare de grăsime.