SFATURI DIN BĂTRÂNI – DECEMBRIE

Luna DECEMBRIE SFATURI DIN BĂTRÂNI, PENTRU GOSPODARI ”Nu există lucru cât de ușor care să nu fie greu, dacă-l faci fără voie.” Terentius, sec II a. Chr.   CĂMARA, PIVNIȚA ȘI PODUL. PROVIZIILE Poamele stricate din cele puse la păstrat peste iarnă, dă-le la porci. Cercetează legumele puse în pivniță și înlătură-le pe cele stricate. Aerisește…

PLANTE ORNAMENTALE RĂȘINOASE – Plantare și îngrijire

PLANTE ORNAMENTALE RĂȘINOASE (Conifere) Plantare și îngrijire   Întrucât a început sezonul plantărilor de arbori ornamentali, iată câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă hotărâţi să achiziţionaţi o plantă pentru grădina dumneavoastră.   ALEGEREA UNEI PLANTE RĂSINOASE La cumpărarea unei plante răşinoase cu rădăcinile în balot de pământ, învelite în sac…

Fabricarea compostului

COMPOSTUL   Fabricarea compostului este procesul prin care deşeurile menajere din bucătărie şi curte sunt transformate într-un compus bogat în nutrienţi. Prin reîntoarcerea nutrienţilor în sol, compostul reduce necesarul de fertilizatori chimici. Compostul este un amestec de culoare închisă, uscată, care constă în principal în materie organică descompusă. Fabricarea compostului este un proces simplu, natural.…

PLANTAREA POMILOR

PLANTAREA POMILOR Momentul plantării: toamna sau primăvara foarte devreme   MARCAREA TERENULUI A. Distanțele de plantare Distanțele de plantare pentru pomii fructiferi, variază în funcție de: specie, soi, portaltoi, sistemul de cultură, coroană, vigoarea pomilor fructiferi, tehnica de pichetare adoptată, etc. Distanțele de plantare pentru măr, păr, gutui, prun, cais, piersic, cireș și vișin sunt:…

CÂND SE CULEG STRUGURII?

CÂND SE CULEG STRUGURII?  TRADIȚII ȘI METODE De ce este important să culegem strugurii la momentul oportun? Culesul viei începe în mod tradițional pe 14 septembrie, în zorii zilei, de Ostrovul Viilor, și nu se întinde târziu în toamnă, poate doar pentru anumite soiuri ce pârguiesc alene, îndeosebi cele roșii. Dincolo de obiceiurile despre cum…

Pulverizatoarele

Pulverizatoarele sunt instrumente foarte utile pentru grădină. Pot fi folosite pentru a aplica lichide de la apă până la diverse substanțe chimice, inclusiv insecticide, fungicide și erbicide. Pulverizatorul este folosit pentru că oferă o metodă simplă și eficientă de a dispersa cantitatea de substanță, indiferent dacă se folosesc produse ecologice, intenția este de a folosi…